Общините развиват туризъм и облагородяват горите с още 2,94 млн. лв. от Програма за развитие на селските райони, съобщават от Държавен фонд „Земеделие".

Фондът одобри 11 предложения по мерки 313 "Насърчаване на туристическите дейности" и 122 "Подобряване на икономическата стойност на горите" от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР).

Община Правец планира изграждане на туристически маршрут, съоражения, атракции и културно-историческа експозиция на средновековна църква. Други две общини ще изградят и облагородят екопътеки.

Средствата от ПРСР ще бъдат използвани и за изграждане на трасе и клуб за рафтинг в община Кресна. За целта местната власт там ще получи 318 386 лева.

Фондът ще финансира и изграждането на информационни центрове за културно-историческо наследство и ремонта на административна сграда с център за временно изложение с туристическа цел и места за отдих.

Предложенията идват от общините Ценово и Кула. Община Борино ще акцентира върху природата и поминъка в района като основа за нетрадиционен туризъм с изграждането на екострасе, пътека на здравето, дейности по колоездачна обиколка и други.

ДФЗ одобри и два проекта по мярка 122 в общините Чавдар и Тетевен. Общият размер на субсидията за тях е 557 204 лв.