Всички лоши проекти, заради които България търпи санкциите, са приети в периода 2002 - 2004 година, тогава когато Миглена Плугчиева е била шеф на комитета по наблюдение.

Това обяви бившият изпълнителен директор на ДФ „Земеделие" Димитър Тадаръков.

Припомняме, Тадаръков подаде оставка след като ЕК наложи санкции и спря парите по програма САПАРД.

В студиото на БиТиВи Тадаръков посочи, че е бил назначен от министър Нихат Кабил като професионалист и неговата кандидатура не е била партийна поръчка или партийна квота в управлението.

„Да, има проблеми в сектора, има проблеми във фонда, но лошите проекти са само 3.5% от общия брой", бе категоричен Димитър Тадаръков.

Той посочи още, че след последния одит, който не е установил никакви нарушения, ръководството - в лицето на Миглена Плугчиева, Димитър Ивановски и Валери Цветанов - е отишло в Брюксел и се е върнало с новината за спирането на финансирането.

Обиден съм от това, че ръководството над мен не застана на позицията да брани българските интереси и кауза", допълни Тадаръков и попита „Защо цяла България трябва да страда за 3.5%?"

По мнението на Тадаръков обаче Брюксел няма основания да забранява използването на пари от държавния бюджет за плащане по проектите, а при доказване на вина и осъдителна присъда „Брюксел пак ще си получи парите, всичко ще бъде върнато".

Обидата ми не е минала", допълни Димитър Тадаръков.

Той коментира и оставката на последния директор на ДФ „Земеделие" Атанас Кънчев, която бе подадена преди няколко дни. Тадаръков посочи, че не е наясно с личните мотиви на тази оставка и че само може да предполага, че напрежението в последните месеци се е натрупало прекалено много.

По думите му и в момента има много проблеми в управлението на парите за земеделие. Тадаръков изказа възмущение от факта, че структурата в министерството не е изградена по този начин, че да може автоматично да се върши работата, а се налага министър Цветанов да „минава на ръчно управление".

По отношение на самата Плугчиева, Тадаръков каза, че аплодира и приветства „емоционалния и непланиран хъс", с който тя работи:
„Приветствам енергията й, но това не е професионално", коментира Димитър Тадаръков.