Правителството обяви газопровода „Южен поток" в отсечката, която ще бъде изградена на българска територия, за обект с национално значение и за национален обект. Това ще позволи съкращаване на сроковете за административните процедури при започването и изпълнението на проекта.

Решението е в съответствие с основните цели на българската енергийна политика и тази на ЕС за развитие на конкурентни енергийни пазари при опазване на околната среда и сигурност на енергийните доставки.

За изпълнение на тези цели приоритетите в енергетиката са насочени към изграждане на добре развита енергийна инфраструктура с оглед диверсификация на газовите източници и маршрути.

Проектът предвижда преминаването на магистрален газопровод по дъното на Черно море от Новоросийск до българския град Варна. От България „Южен поток" ще се раздели на две части - през Гърция към Италия и от Сърбия към Унгария и Австрия.

Първото количество газ в размер на 15,75 млрд. кубически метра трябва да тръгне не по-късно от 2015 година.

През септември тази година представители на руската компания „Газпром", италианската Eni, френската „Електрисите дьо Франс" и германската „Винтерсхал" подписаха ключово споразумение за „Южен поток" относно реализацията на проекта за строителството на газопровода.