„Авионамс” все още не е собственост на Министерство на икономиката. Това каза министърът на икономиката Божидар Лукарски, след като връчи сертификати за инвестиции на церемония в Министерство на икономиката.

Той уточни, че в момента текат съдебните процедури и има обжалвания и процедури, които не позволяват ресорното министерство да поеме контрола над предприятието поне до септември.

Припомняме, в началото на август при посещение в авиобаза „Граф Игнатиево” премиерът Бойко Борисов обяви, че заводът за ремонт на летателна техника „Авионамс” вече е 100 % държавна собственост.

Божидар Лукарски коментира още, че като министър на икономиката има за задача да привлича такива инвеститори, които да предлагат изравнено заплащане и социални придобивки, равностойни на предлаганите в европейски страни, така че младата и висококвалифицирана работна ръка на страната да остава в България.

„През последната една година това изравняване на стандартите – заплащане спрямо стандарта на живота, се наблюдава в някои сфери – IT-сектора, аутсорсинг сектора и на последно място сектор логистика”, коментира Лукарски. Той обясни, че в тези сектори има забележимо завръщане на млади специалисти, току що завършили в западни университети, които при съпоставка на начина на живот и социалните придобивки предпочитат да си дойдат в България.

Министърът на икономиката Божидар Лукарски връчи сертификати за инвестиции клас А и Б на представителите на фирмите „Дриймс Транс” ЕООД и „Вак инвест” ООД. Инвестиционните проекти са в областта на логистичните центрове. По думите на министър Лукарски това показва, че държавата ни през последните две години се оформя като инвестиционна дестинация и за този вид бизнес. Общата стойност на сертифицираните проекти е близо 5,5 млн. лева.

„Тези два нови логистични центъра ще осигурят една инвестиция в размер на 179,5 млн. лв., като общо за двата центъра се предвижда разкриването на 2193 нови работни места. Този показател надвишава два пъти размера на заетостта по всички сертифицирани проекти за 2015 г.”, коментира още Божидар Лукарски.

Той изрази надежда тази тенденция за разкриване на нови работни места да се запази и то не само в София. Двата проекта ще се реализират в индустриална зона „Божурище” – София, управлявана от Национална компания „Индустриални зони”.