Цените, които виждаме в момента на бензиностанциите, ще се запазят през цялото лято. Това прогнозира пред БНР председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев.

Той уточни, че условието е да има устойчиви международни цени.

По негови думи от началото на годината покачването на колонките в бензиностанциите е от порядъка на 25 стотинки.

Според Терзиев при природния газ като част от моторното гориво вероятно това лято ще има проявление нагоре с 5-6 стотинки.

Андрей Делчев: България остава с най-ниски цени на горивата

Андрей Делчев: България остава с най-ниски цени на горивата

В петролния пазар няма никакво основание да се картелират фирмите

Цените са най-болната тема за потребителя, но от години си говорим, че това е геополитика, отбеляза той и допълни, че ще става все по-силна геополитика в аспекта на зелената сделка, на възстановителния план, излишните пари, които стоят във финансовата сфера и трябва да бъдат употребени.

Терзиев припомни, че тенденцията за по-ниско потребление през изминалата година е довела до много ниски нива на нефта, след което е започнало възстановяването и тази година сме на нива отпреди пандемията.

Що се отнася обаче до тренда на международните цени, ако направим една проекция между нефт и дериватите, то устойчиво за последните 14 месеца имаме постоянно поскъпване, коментира той.

Той заяви, че днес ще бъде достигнат ръст от 78 долара за барел, което показва, че пазарите са нестабилни, но към постоянно повишение.

"Налетите в икономиките пари, които бяха спестени от една страна в потребителите, а от друга страна - банките все повече принуждават търговците да ги въртят, защото плащат наказателни санкции, ако парите преспиват в банките, водят до търсене на източници, които ще дадат печалба на финансовите брокери и оттам привлеченият интерес в горивата дава този постоянен ръст", обясни експертът.

Петролът не е бил толкова скъп от повече от година

Петролът не е бил толкова скъп от повече от година

Премина психологическата граница от 60 долара