Цените на петрола се повишиха днес до най-високите си стойности от повече от година, като фючърсите на сорта Brent надхвърлиха 60 долара за барел, подсилени от съкращения на доставките сред ключовите производители и надежди за по-нататъшни американски икономически стимулиращи мерки за стимулиране на търсенето, информира "Ройтерс".

Суровият петрол сорт Brent за април достигна връх от 60,06 долара за барел, най-високият от януари миналата година. 

Иран обяви рекорден износ на петрол въпреки санкциите на САЩ

Иран обяви рекорден износ на петрол въпреки санкциите на САЩ

Петролът е най-важният елемент в икономиката на страната

Американските фючърси на суровия петрол сорт WTI за март се повишиха с 60 цента, или 1,1%, до 57,45 долара за барел, най-високата стойност от януари миналата година.

Обещанието на Саудитска Арабия за допълнително съкращаване на предлагането през февруари и март заради намаленията от страна на други членове на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейни съюзници, включително Русия, помага за балансирането на световните пазари и подкрепа на цените.

В знак, че бързите доставки се затягат, шестмесечният спред на Brent достигна връх от 2,45 долара днес, най-широкият от януари миналата година.

Добивът на петрол в Русия през 2020 г. се срина до 10-годишен минимум

Добивът на петрол в Русия през 2020 г. се срина до 10-годишен минимум

8.6% спад в сравнение с 2019...

Икономистът на банка OCBC Хауи Ли каза, че най-големият износител в света Саудитска Арабия е изпратил "много бичи сигнал" миналата седмица, когато запази месечните цени на суровия петрол за Азия непроменени въпреки очакванията за малки съкращения. 

"Не смятам, че някой се осмелява да скъси пазара, когато Саудитска Арабия действа по подобен начин", добави той.

Инвеститорите, фокусирани върху прогнозата на анализаторите за възстановяване на търсенето на петрол, която ще се случи през втората половина на тази година, пренебрегват краткосрочната слабост в търсенето в момента, причинена от блокадите заради коронавируса в някои части на Европа и Азия, отбеляза Лий.

По-слабият долар спрямо повечето валути днес също подкрепи суровините, като деноминираните в долари стоки станаха по-достъпни за притежателите на други валути.

Новите блокади заради коронавируса сринаха петрола

Новите блокади заради коронавируса сринаха петрола

Петмесечно дъно за черното злато

"Слабият доклад за работните места в САЩ засили надеждите за по-нататъшни стимулиращи мерки", казаха анализатори от ANZ, като добавиха, че енергийните продукти и индустриалните метали се възползват от повишения апетит за риск сред инвеститорите.

Междувременно по-високите цени на суровия петрол насърчават американските производители да увеличат производството.