Цените на петрола достигнаха петмесечно дъно днес след новите блокади, наложени за ограничаването на разпространението на новия коронавирус (COVID-19)

Още икономики затегнаха социалните ограничения, включително Великобритания, Франция и Германия, докато се борят с нарастващите нива на заразяване.

Страхът е, че новите ограничителни мерки допълнително ще забавят икономическия растеж и търсенето на петрол ще спадне.

Пазарите на стоки и акции също са в бурен период, като тази седмица ще се проведат президентските избори в САЩ.

На борсите в Азия цената на суровия петрол сорт Brent падна до ниво от 35,74 долара за барел, като толкова ниска цената не е била от края на май.

Цената на Брент, основният показател за цените на петрола, е спаднала с 45% от началото на годината.

Свиването, предизвикано от вируса, засегна сериозно енергийните компании, като BP и Shell обявиха съкращения на хиляди работни места тази година.

BP планира да съкрати 10 000 работни места след спад в търсенето, докато Royal Dutch Shell заяви, че очаква да съкрати 7 000 до 9 000 работни места.

Цената на американския суров петрол също беше силно ударена, като днес падна със 7% до 33,64 за барел.

Страховете от резултата от президентските избори тази седмица и отсъствието на фискални стимули в САЩ доведоха до мрачна икономическа перспектива.

"Откъдето и да го погледнете, тази предстояща седмица ще бъде огромна за американските и световните пазари", коментира Саймън Балард, главен икономист в First Abu Dhabi Bank.

"Виждаме потенциал за рязко нарастване на нестабилността около тези събития и всичко това в контекста на все още влошаващата се ситуация с COVID-19 в голяма част от САЩ, Европа и другаде", допълва той. 

Китай остава най-оптимистичният пазар за икономически растеж тази година.

Най-големият вносител на суров петрол в света заяви, че ще увеличи квотата си за 2021 г. с 20% за недържавни компании.

Това се случи, след като активността в китайския фабричен сектор се ускори с най-бързите темпове от близо десетилетие през октомври, след като вътрешното търсене нарасна.

Икономиката на Китай продължава да набира скорост след COVID-19 кризата

Икономиката на Китай продължава да набира скорост след COVID-19 кризата

През първите три месеца на тази година китайската икономика се сви с 6,8%

Миналия месец Китай продължи възстановяването си от пандемията със силен икономически растеж през третото тримесечие, както показаха официалните му данни.

Втората по големина икономика в света отчете ръст от 4,9% между юли и септември в сравнение със същото тримесечие на миналата година.