Китайската икономика продължава да се възстановява от COVID-19 пандемията според последните му официални данни, цитирани от Би Би Си.

Втората по големина икономика в света отчита растеж от 4,9% между юли и септември в сравнение със същото тримесечие на миналата година.

Ръстът обаче е по-нисък от 5,2-та процента, очаквани от икономистите.

Китай сега е водещата страна в световното възстановяване въз основа на последните си данни за брутния вътрешен продукт (БВП).

Ръстът от близо 5% е далеч от спада на китайската икономика в началото на 2020 г., когато започна пандемията.

През първите три месеца на тази година китайската икономика се сви с 6,8%, след като бяха затворени фабрики и производствени предприятия в цялата страна.

Това беше първият случай, в който китайската икономика се сви, откакто страната започна да отчита данни за всяко тримесечие през 1992 г.

Ключовите данни за икономическия растеж, публикувани днес, показват, че възстановяването на Китай набира скорост, въпреки че експертите често поставят под въпрос точността на неговите икономически данни.

Данните за тримесечието се сравняват със същото тримесечие на 2019 г.

"Не смятам, че данните са лоши", коментира Ирис Панг, главен икономист за Китай за ING в Хонконг, като допълва: "Създаването на работни места в Китай е доста стабилно, което създава повече потребление."

Данните за търговията на Китай за септември също сочат към силно възстановяване, като износът нараства с 9,9%, а вносът нараства с 13,2% в сравнение със септември миналата година.

През предходните две десетилетия в Китай се наблюдава среден темп на икономически растеж от около 9%, въпреки че темпът постепенно се забавя.

Въпреки че COVID-19 пандемията възпрепятства тазгодишните цели за растеж, Китай също така остава в търговска война със САЩ, която навреди на икономиката.