Добивът на суров нефт и кондензат в Русия през 2020 г. е спаднал с 8.6% в сравнение с 2019 г. Обемът му за изминалата година е 512.68 милиона тона, което е най-ниският показател от 2010 г. насам. Добивът през 2010 г. е бил близък до сегашния - 512.3 милиона тона.

Статистиката беше публикувана от агенция "Интерфакс" с позоваване на руското министерство на енергетиката.

През изминалата година всички големи участници на петролния пазар свиха добивите си, посочва агенцията.

Средният добив за денонощие в Русия за 2020 г. е 10.27 милиона барела с корекция за високосна година. През 2019 г. той е бил 11.25 барела за денонощие - този показател е налице въпреки въпреки решението на Организацията на страните-износителки на петрол за намаляване на добива.

Руският нефт Urals с рекорден срив на цените

Руският нефт Urals с рекорден срив на цените

Тенденцията ще се задържи поне до месец май...

В началото на 2020 г. започна спад в търсенето на петрол поради очакванията за последиците от коронавирусната пандемия. През март Русия развали сделката за намаляване на добива, което доведе до срив в цените на световните пазари.

През декември руският вицепремиер Александър Новак заяви, че за възстановяване на добива, оптималната цена за Русия е $45-55 за барел петрол. Сега котировките са в рамките на тези стойности. Според прогнозите на ОПЕК обаче, въпреки това среднодневният добив в Русия ще отбележи спад и през тази година.

Петролът поскъпна през ноември

Петролът поскъпна през ноември

Ръст на борсите