"Страната ни очаква поредна добра година в зърнопроизводството, като по прогнозни данни общият добив на пшеница ще бъде около 5,4 мнл. тона". Това съобщи министърът на земеделието Десислава Танева в Сливен.

Тя допълни, че според обследванията на Областните дирекции "Земеделие", посевите са в добро състояние, а на реколтиране в цялата страна подлежат 11 340 000 дка.

Танева подчерта, че у нас има земеделски производители с висока административна и мениджърска грамотност, които са конкурентноспособни на водещите земеделски страни в Европа.

По отношение на изкупната цена на пшеницата, тя обясни, че зависи изцяло от международните изкупни цени. Танева уточни, че в България близо 70% от всички зърнени култури се изнасят, а това е факторът, който определя цената.

Министърът на земеделието посочи още, че предстои важен период за сектора, защото очакванията са до края на тази година да се приеме многогодишната финансова рамка и да се финализират регламентите, които ще определят законодателството за следващия програмен период на Общата селскостопанска политика (ОСП).

"Независимо от предложените намаления, в България директните плащания почти запазват нивата си", поясни тя.