За да се облекчи трафика през лятото ще бъде спряно движението на тирове по всички магистрали, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков при участието си в дискусията "Магистрала "Хемус" - възраждането на българския Север". Ограничението на движението ще приключи на 15 септември.

Нанков представя вариантите за доизграждането на АМ "Хемус"

Нанков представя вариантите за доизграждането на АМ "Хемус"

На национална дискусия във Велико Търново

България трябва да се възползва от геостратегическото си положение, заяви министърът. Той смята, че е нужно да се въведе тол системата, защото така тежестта ще падне върху тежкия трафик, които много повече амортизира пътищата. Нанков подчерта, че с тол системата България ще бъде една от първите страни в Югоизточна Европа със самоиздържащ се пътен сектор - очакват се приходи 1 млрд. годишно - те ще позволят завършването на АМ "Хемус".

Нанков: Тол система отново е актуална

Нанков: Тол система отново е актуална

Възможно е тя да бъде обявена повторно

Тол системата няма да засегне хората с автомобили до 3.5 т - те ще продължат да ползват електронни винетки.

Регионалният министър съобщи, че през следващата седмица ще бъде подписан договорът с избрания строител на 9,3-километровия участък на АМ "Хемус" от Ябланица до Боаза. Изпълнителят първо ще направи проектиране на трасето, а строителството ще започне през 2018 г.

Нанков заяви, че приключва работата на оценителната комисия, която трябва да избере изпълнител за участък с дължина от 16,2 км от магистралата между Шумен и Търговище.Без обжалване, в началото на юли ще има избран строител.

Проектите за 50-километровия участък между Боаза и разклона с второкласния път за Плевен и Ловеч ще бъдат готови до края на годината, съобщи още министърът.

Очаква се АМ "Хемус" да бъде завършена изцяло до 7 г.

Министърът съобщи, че има проектна готовност за изграждане на път с дължина 118 км от Русе до Велико Търново, разделено на три участъка, приоритетен от които е обходът на град Бяла - стойността на проекта е между 550 и 615 млн. лв. През третото тримесечие на годината ще имаме яснота за най-подходящия вариант.

Строителството на лот 3.1. от АМ "Струма" започва през август, увери Нанков

Строителството на лот 3.1. от АМ "Струма" започва през август, увери Нанков

Винетките няма да се поскъпнат след въвеждането на електронната система

Европейските фондове не са панацея за нито една област, категоричен бе регионалният министър. Нужни са дългосрочни механизми и инфраструктурни политики, секторите в страната да се самоиздържат.