Строителството на лот 3.1. от АМ "Струма" започва през месец август. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков пред bTV.

По думите на Нанков вече има избран изпълнител и финансиране за трасето. Изчаква се издаването на разрешението за строеж. Отсечката е с дължина от близо 13 км - между Благоевград и Крупник.

Продължава и строителството на лот 3.3. от магистралата - от Струмяни към Сандански, който трябва да е готов през 2019 г.

Други активни строителни дейности за подобряване на инфраструктурата се реализират в в района на Габрово - работи се по обходния път на Габрово, като тунелът на обхода ще е готов до кая на годината, допълни Нанков. През 2018 г. трябва да е готов целият обходен път на града. След това МРРБ ще търси вариант за строителството и на тунела под Шипка, поясни министър Нанков.

Нанков обясни и че МРРБ има амбиция и да изгради голяма част от АМ "Хемус". Първата отсечка, по която ще се работи, е между Ябланица и Боаза и в дълга 9 км. МРРБ очаквало решение за избор на изпълнител на още 16 км между Белокопитово и Буховци. Очаквало се и до 6 месеца да стане готов проектът за трасето на АМ "Хемус" от Боаза до разклона за Плевен и Ловеч, което е дълго 50 км.

Регионалният министър коментира и въвеждането на електронната система за таксуване. По думите му цените на винетките няма да бъдат повишени. Относно тол системата - тя ще струва някъде около 200 млн. лв., но още година след въвеждането ѝ Нанков очаква приходи на стойност 1 млрд. лв., главно от тежкотоварния трафик.

Относно програмата за енергийна ефективност Нанков посочи, че у нас вече има над 500 обновени многофамилните жилищни сгради, както и че работата продължава.