Ниска усвояемост на средствата по Програма за развитие на селските райони 2007-2013г. констатира Сметната палата при одитирането на дейността на Фонд „Земеделие".

Освен това са установени злоупотреби при обществени поръчки - раздавани са допълнителни възнаграждения необосновано и в нарушение на вътрешните правила, съобщи изпълнителният директор на фонда Калина Илиева.

Припомняме, именно тя поиска палатата да провери дейността на ДФЗ за периода януари 2008 - 30 юни 2009 година.

Тя уточни, че процентът на усвояемост на средствата от програмата заразвитие на селските райони е едва 8.7 % и изтъкна, че е установена почти нулева обработка на заявленията по програмата.

Сред фрапантните нарушения, които са установени, е и неправомерно заплащане на служители - през декември 2008 например били платени над 2 млн. лв. допълнителни възнаграждения във фонда, без заповед на изпълнителния директор, и без да са спазени вътрешните правила.

Заради това нарушение Сметната палата е сезирала прокуратурата.

Сметната палата е готова с доклада за одита. Той е внесен в НС и при главния прокурор.
                                Още...

Това е било нарушение на мениджмънта на фонда, подчерта Илиева и посочи, че най-големи възнаграждения са си раздавали служителите от отдел Рибарство и аквакултури, при положение че оперативната програма „Рибарство" не е тръгнала и има риска да се блокира от Брюксел.

Извършени са проверки за конфликт на интереси и към днешна дата от длъжност са отстранени 178 служители на фонда, съобщи Илиева.

Като примери тя посочи, че в Благоевград са уволнени двама служители, заради свързаност с консултантски фирми - самите служители неправомерно са осъществявали частна консултантска дейност по проекти на бенефициенти на Фонда.

В областната структура на фонда в Силистра са уволнени двама служители, заради извършвана частна счетоводна дейност по проекти на бенефициенти на фонда.

Калина Илиева съобщи, че в момента се подготвят промени в наредбите, тъй като е особено важно наредбите да са в синхрон с европейското законодателство и вътрешните правила на фонда да се синхронизират с тях.