Затварянето на малките блокове на АЕЦ "Козлодуй” до този момент струва около 200 милиона евро.

Работата по съоръженията в Машинна зала вече почти са приключили. Реакторите са празни, като в момента няма нещо в тях освен облъчен метал. Остава да се нареже металната конструкция, за което ще се необходими около 100-тина милиона евро. То ще започне най-рано след 3 години, а изпълнител и технология все още не са избрани.

Разходите по спирането на блоковете обаче тепърва предстоят, посочи Дилян Петров, изпълнителен директор на Държавното предприятие „Радиоактивни отпадъци”, цитиран от БНР. 

Очакванията са част от старото оборудване да може да бъде продадено. Петров посочи, че унгарска централа е закупила оборудване от нашите блокове. Ако успешно се реализират всички продажби, печалбата може да бъде около 15 млн. лв.

Разглобяването на оборудването трябва да става в специализиран цех, който ще е готов догодина, обясни още Петров. Тогава трябва да бъде готов и плазматронът, в който радиоактивните материали ще бъдат приготвяни за погребването си в специално хранилище за средно и ниско радиоактивни отпадъци, което трябва да заработи през 2021 г. Изпълнителят на строежа му е избран, но няма подписан договор.

Дилян Петров обясни, че това е изискване – за да се изгражда Седми блок, трябва да има управление на отпадъците.

„Не е като едно време: „Хвърляй, пък после ще му мислим“, коментира той.