Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ разследва над два пъти повече злоупотреби с европейски пари за селското стопанство у нас, отколкото през 2009 година, показват данните, предоставени от организацията на БНР.

Припомняме, преди 2 години страната ни стана европейски рекордьор в тази област, като активните разследвания за измами в тази област у нас бяха 26 от общо 32 в целия Европейски съюз.

Сега активните разследвания на ОЛАФ за измами и злоупотреби с пари за селското стопанство в България са 64. Тук са включени програма САПАРД, парите за земеделски субсидии и за развитие на селските райони.

През 2009 година България за втора поредна година беше страната с най-голям общ брой разследвания в различните области - 68. Днес те са 85.

След селското стопанство се подреждат структурните фондове, от които получаваме пари за регионално развитие, околна среда, конкурентоспособност и развитие на човешките ресурси - водят се активни следствени действия по 9 случая, 24 други са в процес на оценка дали има достатъчно данни за разследване.

На трето място попада раздел "Външна помощ", т.е. средствата, с които ЕС подпомага развитието в трети страни. За тях има 8 активни разследвания с български адрес, а други 3 се водят за контрабанда на цигари.

От ОЛАФ засега не са коментирали данните, нито пък са направили съпоставка с тези за останалите страни от Евросъюза. Това ще стане след около два месеца при оповестяване на годишния си доклад.

Междувременно от ОЛАФ съобщиха, че в момента не разследват и не разглеждат сигнали за злоупотреби с парите, отпуснати като компенсация за затварянето на блокове в АЕЦ „Козлодуй".