България ще кандидатства за ERM II в това няма съмнение, категоричен бе финансовият министър Симеон Дянков.

Той каза, че въпросът кога ще стане това зависи до голяма степен от заседанието на финансовите министри на ЕС, което ще се състои в четвъртък и петък.

Тогава ще бъдат разгледани оценките за конвергентните програми, включително и нашата.
При положение, че получим положителна оценка веднага ще започнем да обмисляме кога е оптималното време за кандидатстване наERM II, каза Дянков.

Припомняме, на пресконференция само преди 2 дни премиерът Борисов обяви, че се отказваме от кандидатстване за ERM II, заради лошите финансови показатели за 2009 и 2008 година.

Дянков заедно с шефа на митниците Ваньо Танов представи постигнатото до момента

Финансовият министър припомни, че по данни на Трансперънс интернешънъл най-корумпираните и неефективни институции в България преди година са били енергийният сектор, митниците, съдебната система и MВР.

С големите реформи, предприети в митниците и преминаването към електронни услуги, въвеждането на GPS, ние в системата на митниците сме на прав път и митниците са една от институциите, които ще излязат от списъка на нереформираните структури, заяви Дянков.

Танов посочи, че от 1 април влиза в експлоатация електронното деклариране при внос и в момента се провежда обучение на големите фирми как да попълват електронната декларация.

Шефът на „Митниците" Ваньо Танов съобщи, че засега окончателните данни са за събрано ДДС и заяви, че за трите месеца на тази година „Митниците" имат 102% изпълнение на плана по този показател.
За акцизите данните ще са готови към 15 април.

Той посочи, че по отношение на вноса на горива от 1 април действа нова система и във всеки момент митниците знаят какво гориво от коя държава влиза в България.

Танов съобщи още данни за потреблението на горива, които показват, че спадът е намалял. През януари намалението е с 15%, през февруари с 16%, а за март вече 6%.
Извършени са проверки на 3500 тона оцветено гориво, предназначено за отопление. Установени са нарушения за 700 тона. 142 тона тежко гориво са открити в автомобили и бензиностанции в нарушение на Закона за акцизите и данъчните складове.

Според него се прави всичко възможно за спиране на куфарната търговия и за предотвратяване на нарушенията. Все още обаче има недобросъвестни митничари, каза той и добави, че до 10-ина дни, когато проверките приключат по всяка вероятност ще има и уволнения.

Танов е категоричен, че ще води сериозна битка срещу корупцията на българските граници. Той отбеляза, че ангажиментът на митниците е по отношение на външните граници, за справяне на контрабандата вътре отговорностите са на МВР ДАНС и другите служби.

Танов съобщи още, че в момента се изгражда Национален аналитичен център, който до два месеца ще позволи да се следят всички произведени горива.

Последните проверките на цигари обхващат 1274 търговски обекта. Установени са 381 000 къса нелегални цигари, 2500 пури и пурети. На нарушителите са съставен актове и разрешителните няма да бъдат подновени.

Ваньо Танов посочи, че наскоро са хванати два тира с парфюми на стойност 10 млн. лева, които ще бъдат унищожени и отбеляза, че контрабандата не носи приход, а дори създава разходи по съхранението на стоките и унищожаването им.

Дянков съобщи, че този месец държавата ще изплати всички задължения към селскостопански производители и производители на цигари, които са в размер на 220 млн. лева и са за 2008г. и 2009 г.