Повече от 100 камиона чака на граничен пункт „Кулата". Той остава затворен за всички видове автомобили, съобщава БиТиВи.

Гръцките власти очакват този път блокадата на фермерите да продължи до неделя включително.

От "Гранична полиция" препоръчаха на гражданите да използват другите гранични пунктове с Гърция. През цялата нощ те бяха отворени и движението през тях беше нормално.

Очаква се обаче блокадата да бъде възобновена на пункт „Илинден - Ексохи".

Вчера стачкуващите гръцки земеделци обявиха, че няма да пропускат никакви превозни средства през „Кулата" в близките 3-4 дни.

Междувременно от Кризисния щаб съобщават, че продължават и блокадите на пътната мрежа във вътрешността на Гърция.

Особено засилени са блокадите в централна Гърция, като преминаването на товарни автомобили по маршрута Солун-Атина практически е преустановено.

Вчера и днес - 4 и 5 февруари, към протестите се присъединяват митническите и данъчните служители на Гърция.

В тази връзка, работата на всички ГКПП на Гърция с останалите държави - Турция, Македония и Албания, е силно затруднена.

От анализа става ясно още, че на 4 февруари на горещите телефонни линии е постъпил един сигнал, със заявени загуби в размер на 8 000 лева.

От началото на блокадите на граничните пунктове - 18 януари, до 4-ти общо натрупаните декларирани загуби от компании и фирми на горещите телефонни линии и във формулярите, изготвени за целта са в размер на 12 695 020 лева.

Заради проблема по границата ни вчера министърът на земеделието Мирослав Найденов се срещна с гръцкия посланик у нас Данаи-Магдалини Куманаку.
Според нея на Гърция полага всички усилия за разрешаване на проблема, но ситуацията е непредвидима.

Тя допуска и евентуална ескалация на напрежението и разрастване на блокадите.

Това, което е вече доста ясно и в България е, че тези действия на земеделците не са обединени под общ фронт и това прави още по-трудни всякакви обсъждания между правителството и техните представители.

По тази причина все още няма и конкретен резултат, коментира Куманаку.