Софийски градски съд оправда следователката от столичната следствена служба Весела Василева, обвинена в присвояване на вещи  от тялото на убития на 30 юли 2004 година Милчо Бонев - Бай Миле.

Това са скъп часовник, брилянт и други бижута на обща стойност 47 490 лева.

Според съда вещите от описа при направения оглед не съвпадат с тези, които са посочени в обвинителния акт.

Съдът отмени мярката за неотклонение „подписка", наложена на Весела Василева и отхвърли гражданския иск на наследниците на Бонев.

Решението подлежи на обжалване в 15-дневен срок в софийски апелативен съд.

На излизане от залата Василева благодари за решението на съда.

Пред съда застанаха обвиняемата Василева с адвоката си Ина Лулчева и адвокатите, представляващи гражданските ищци по делото - Силвия Панагонова, съпруга на убития Милчо Бонев и децата му Ива и Милка Панагонови.

Разпитан бе последният от свидетелите по делотоПърван Първанов, който е бил в непосредствена близост до мястото на убийството на Бай Миле и бодигардовете му.

Пред съда той каза, че е чул изстрели, след което са пристигнали полицейски коли и линейки. Той каза още, че е бил принуден да стане поемно лице - да присъства като свидетел на огледа на местопрестъплението.

На въпрос на съда разпознава ли в подсъдимата Весела Василева лицето, което е присъствало на огледа, свидетелят отговори утвърдително.

След това започнаха пледоариите на държавното обвинение.

Според обвинителите са събрани достатъчно доказателства за това, че с действията си като следовател от столичната следствена служба подсъдимата е осъществила деянията, в които е обвинена.

Иззела е вещи, принадлежали на убития Милчо Бонев и след това ги е държала в сейфа в служебния си кабинет, в следствието.

След няколко месеца при преминаване на обвиняемата на друга работа вещите били открити при проверка на стаята.

Чл. 203 от НК: за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай, законодателят предвижда лишаване от свобода от 10 до 20 години.

Защитничката на обвиняемата Василева адвокат Лулчева посочи несъстоятелността на повдигнатото обвинение и противоречията в обвинителния акт.

Тя каза, че след като е иззела вещите, следователката Василева не се е разпоредила с тях, а ги е оставила в сейфа. Тъй като не са налице доказателства, че обвиняемата се е разпоредила с вещите, не може да бъде повдигнато конкретно обвинение за длъжностно присвояване, твърди защитата.

Пледоариите завършиха с думите на Весела Василева, която каза, че не е вземала вещите, за чието присвояване е обвинена.

Съдът ще произнесе присъда в 16.00 часа.