Министърът на финансите Пламен Орешарски не очаква бърз изход от кризата.

Според него ще има трудности в средносрочен план, свързани с по-високо равнище на риск в икономиката като цяло и в равновесието между основните взаимовръзки в реалния и финансовия сектор.

Актуален проблем днес не е заплахата от фалит на някоя голяма интернационална банка, какъвто беше рискът през 2008 година, днес основният проблем е точно в доверието между финансовия и реалния сектор, допълни той, цитиран от money.bg.

При това не говоря само за България, подчерта Орешарски, а за глобалната ситуация. България ще следва, както и досега, основните външни тенденции. Не мога да очаквам, че страната ще се откъсне от британската или американската икономики и ще се представи значително по-блестящо от тях, прогнозира той.

Според финансовия ни министър, не може да се прави сравнение в изхода от кризата през 1996-97 г.и тази днес. Кризата у нас тогава беше локална и зависеше от локалните решения на местните власти. Днес кризата е глобална и зависи преди всичко от скоростта, с която водещите икономики намират изход, допълни той.

Орешарски подчерта, че не е сред оптимистите, че ще се намери бърз изход от кризата.

На въпрос как ще коментира данните за рецесия, той заяви, че не се влияе по никакъв начин от термина рецесия.

Влияе ми това, че има спад от 3.5% на брутния вътрешен продукт. Другото е въпрос на интерпретация, поясни Орешарски.

За буферите в бюджета, които трябва да бъдат задействани, финансовият министър заяви, че те вече са задействани. 10% от разходите не се отпускат и вероятно няма да бъдат отпуснати до края на годината.

Относно идеята още 10% от разходите да се задържат, министърът се обърна към журналистите: Това е ваша идея. Аз не съм имал подобна идея. В момента обмисляме, следим развитието на ситуацията, вероятно август или септември ще говорим за това.

Също през август или септември ще се коментира и дали ще остане 3-процентният излишък.

По всяка вероятност в зависимост от развитието на дефицита по текущата сметка, ще намалим фискалната цел. Така изглежда ситуацията от днешна гледна точка.
Според Орешарски, това че не се правят спестявания още отсега няма да се отрази в бюджета в края на годината.

Пламен Орешарски посочи също и че девалвациите в съседните страни влияят в по-дълъг период от време и ако ситуацията от момента се запази в средносрочен план, трябва да се реализира още по-консервативна фискална политика като противодействие на намаляващата конкурентоспособност, идваща по тази линия.