Щастливите кокошки били виновни за намаляването броя на яйцата на българския пазар.
Това обясниха от Браншовия съюз на производителите на яйца, отричайки да спекулация с цените на яйцата.

Намалението на яйцата на пазара е предизвикано от унищожението на голям брой кокошки през февруари 2012 г. Производителите са били принудени да прибягнат до такава мярка, за да могат да издържат финансово, поради големите инвестиции, които са направили за преоборудване, за да отговорят на изискванията за хуманно отношение към животните.

Еврорегламентът за хуманно отношение към животните изисква подмяна на инсталациите за отглеждане на кокошки-носачки, въведени в експлоатация преди 2005 година.
Поради тази причина в България голяма част от производителите намалиха капацитета на фермите, а друга част в момента реализират инвестиционни проекти.

Въвеждането на новите технологии изискват големи инвестиции, налагат високи стандарти и ще повишат себестойността на яйцата. При пазарна икономика цената се формира от търсенето и предлагането в условията на общия европейски пазар, изтъкват още браншовиците.

Трудностите за преоборудване са предизвикани от ограничените инвестиционни възможности на производителите, които през последните две години работят нерентабилно в условията на финансова криза и постоянно повишаване на цените на зърнените култури и дъмпингови цени на яйцата от някои производители от страни членки на ЕС, обясняват от браншовия съюз.

Оттам смятат, че няма да има голям ръст на цените през Великденските празници.
Производителите на яйца са повече от 100, търговците са големи международни вериги, които работят в силна конкуренция и гарантират пазарното формиране на цената на яйцата.