Вторият транш от 175 хиляди дози ваксини срещу заболяването заразен нодуларен дерматит вече почти напълно е поставен.

На заседание в Министерство на земеделието и храните по проблема днес е станало ясно, че третият транш от 100 000 ваксини ще пристигне по-рано – очаква се това да стане следващата седмица, а не в края на месец юни. Това ще позволи да бъдат имунизирани всички възприемчиви животни в Южна България.

Припомняме, заразата сред едрите животни все още не е преодоляна, като се откриват почти всеки ден нови огнища. Те засега са все още в Южна и Западна България, но мерки за контрол и ограничаване са въведени и в северната част на страната.

На срещата бе потвърдено становището, което ще защитава България през Европейската комисия, че мерките за ограничаване и ликвидиране на болестта нодуларен дерматит трябва да бъдат детайлизирани, така че да са по-ефективни и с минимална загуба за фермерите и страните-членки.

Министерството е получило подкрепата на ветеринарномедицинските научни среди, които са обещали да изготвят становище, с което да подкрепят държавата пред ЕК.

Припомняме, миналата седмица България поиска Европейската комисия да излезе със специално решение относно мерките за справяне с болестта Заразен нодуларен дерматит. Искането за провеждане на дебат на министър Десислава Танева бе подкрепено от комисар Андриукайтис.