Ваксинирането на едрите преживни животни срещу заболяването Заразен нодуларен дерматит ще продължи през следващата седмица. Това съобщават от Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

175 хиляди дози ваксина се очаква да бъдат доставени в понеделник, 16 май. С тях ще бъдат имунизирани останалите възприемчивите животни в областите Смолян, Благоевград, Кюстендил, Перник, Хасково, Стара Загора и Пловдив.

От агроведомството поясняват, че ще бъдат ваксинирани и животните в граничещите с Турция общини Царево, Малко Търново, Средец, Болярово, Елхово, както и общините от област Кърджали, Крумовград, Кърджали, Черноочене.

Срещу заболяването ще бъдат имунизирани и животните от общините Твърдица и Нова Загора, област Сливен, общините Драгоман, Годеч, Сливница, Божурище, Копривщица, Самоков, София област, община Стрелча и Панагюрище, област Пазарджик, както и 89 населени места от областите Видин и Монтана, които се намират в 10 километровата зона от границата с Република Сърбия.

Щял да се проведе и втори етап на пръскания срещу векторите на Заразния нодуларен дерматит. При първия етап бяха обработени 61 250 дка в областите Хасково, Стара Загора, Пловдив, Ямбол и Сливен. През втория етап се предвижда продължаване обработката на площите около констатираните огнища и 2 км, зона около големите водни басейни с обща площ от 2 500 000 дка.

Пръсканията ще започнат веднага след като валежите спрат и времето се затопли. Терените на юг от брега на река Дунав ще бъдат обработени в рамките на третия етап. На тази база били изчислени близо 1 млн. дка по цялото протежение на речната ни северна граница, като са включени островите и разливите (Белене, Сребърна и др.). Щяло да се договори с румънските власти за съвместно пръскане на двата бряга на реката с цел по-добър ефект.