Европейската комисия удължи с още 9 месеца забраната за продажба на свине и термично непреработени продукти от България и още 4 страни-членки на Европейския съюз

За Румъния е определен срок от две години и три месеца. Мярката е заради разпространението на болестта "класическа чума" по свинете, съобщава БНР.

Земеделският министър Нихат Кабил добави, че страната ще изпрати декларация до Европейската комисия, в която ще са посочени всички предприети мерки срещу болестта.

Министерството ще докаже, че вирусът не се разпространява у нас и когато има основание за това, ще поиска от Еврокомисията да отпадне забраната за свинското месо за България.

Министърът на земеделието съобщи още, че се очаква в края на тази година да бъде одобрена програмата за развитие на селските райони, за която са предвидени около 3 милиарда 242 милиона евро до 2013-та година. Намеренията на Земеделското министерство бяха това да се случи през септември, но според Кабил, няма забавяне при подготовката на програмата.

Европейската комисия е поискала отговор на няколко въпроса, свързани с предложените от България мерки и дейности в програмата за развитие на селските райони. Земеделското министерство ще изпрати писмо с основанията към 20-ти септември.