Не трябва да мислим за догонване на средното европейско равнище в близките 15 години. Това заяви пред bTV доц. Виктор Йоцов от Института за икономически изследвания на БАН, който вчера представи Годишния доклад за икономическото развитие и политики в България на Икономическия институт на БАН.

Нужен е догонващ икономически растеж

Нужен е догонващ икономически растеж

Само изпреварващ ръст би довел до осезаем растеж на доходите според доклада на БАН

Според Йоцов достигането на 75% от средните нива на европейските икономики ще отнеме на България най-малко 13 години и то с растеж, който е с 2% по-висок от този в по-развитите страни. По думите на икономиста с растеж от 3.6%, какъвто в момента отчита страната ни, достигането на 75% от средните нива на европейските икономики ще отнеме на България около 30 години.

"Неприятното е, че изоставаме спрямо другите нови страни в ЕС, които отбелязват през миналата година по-голям растеж от нас. Лидер е Румъния със 7%", обясни Йоцов.

Той заяви и че в България са нужни структурни политики, свързани с разпределението на ресурса по сектори и увеличаване на производствени капацитет.

ЕЦБ: На сте готови за еврото

ЕЦБ: На сте готови за еврото

Съмнява се в стабилността на инфлацията

Йоцов призова и за провеждането на сериозен дебат по отношение на плоския данък. По думите му плоският данък е бил въведен без допитване до обществото и експертите. Това станало в по-благоприятен за българската икономика период, като е дошъл реално в пакет с намаляването на данъчната ставка.

Достигаме средноевропейско ниво след 90 или 233 години

Достигаме средноевропейско ниво след 90 или 233 години

Ако ЕС има растеж едва 0,5% на година, ще достигнем този стандарт след 141 години, обясни Бранимир Ботев