Когато говорим за цени на тока и парното проблемът е, че те не са по-високи от тези в Европа, но заплатите на българските граждани не са като на европейците.

Всичко това касае джоба на всеки един от нас, каза Йордан Костадинов, депутат от Българска нова демокрация (БНД) и член на Комисията по енергетиката, пред БНР.

Енергийната криза, която се развива в света, оказва влияние и у нас, уточни Костадинов.

По отношение на предстоящия консултативен съвет по въпросите на енергетиката, свикан от президента Георги Първанов, Йордан Костадинов обясни, че очакванията му са били за едни по-конкретни мерки.

„Очаквания ми бяха, че ще занимават с цените на петрола, на газта, а оттам и на електроенергията и мерките, които трябва да се вземат", поясни той.

По думите му от 2005 година чакаме енергийната стратегия за страната. Този консултативен съвет е един начин да се избяга от стратегията и тя да се предаде на следващото правителство, посочи депутатът. 

На въпрос за АЕЦ „Козлодуй" и развитието му Йордан Костадинов каза, че всичко може да се направи на тази площадка, стига човек да я познава добре и да оцени средствата, които трябва да се вложат, за да се изгради например седми блок, както се говори в последно време. Той допълни, че е привърженик на тезата, че първо трябва да се строи новата централа АЕЦ „Белене".