Всеки един момент е добре дошъл за присъединяване в ЕРМ2. Тази позиция изрази пред news.bg Любомир Дацов,член на фискалния съвет, по повод коментарите на служебния кабинет да подаде заявление за членството ни в европейския валутен механизъм.

От 2009 насам обаче не е направено много в тази посока.

Приемането в Еврозоната става след заявление и тогава започват да измервания по ясно формулирани критерии, обясни финансистът. Важният момент е влизането в ЕРМ2, защото да започнат да те мерят по тези критерии, трябва първо да влезеш в това предверие, обясни Дацов.

анкета

Какво очаквате, ако ни приемат в Еврозоната

Виж резултати

Инфлация 41.4%

Намаляване на лихвите по кредитите 11.8%

По-конкурентен пазар 7.9%

По-стабилен надзор на банковата система 17.6%

Загуба на финансов суверенитет 21.2%

"Имаше няколко подходящи момента в последните години чисто политически. Притеснявам се, че някак малко поизпуснахме момента", сподели той и обясни, че през 2007-2008 г. Европейската централна банка (ЕЦБ) ни е спънала в този процес.

За Еврозоната обаче страната ще трябва да покрие ясни критерии. Повечето от измерваните критерии са свързани с пазара на труда, със системата на образованието, здравеопазване от гледна точка на адекватност и ефективност на системите, тоест от една страна самите системи не дават гаранция в повечето сектори, че могат да доставят тези услуги устойчиво, обясни Любомир Дацов.

Повече по темата четето в интервюто на Диляна Панайотова с Любомир Дацов.