От Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) запечатаха колонки в четири бензиностанции на територията на област Пловдив, информираха от ДАМТН.

Отклоненията при течните горива бяха открити след проверки с мобилни лаборатории от инспекторите на агенцията, които се проведоха в периода 11-15 юни в областта. Те обхванаха 49 бензиностанции, от които са взети 26 проби от автомобилен бензин А-95Н и 42 от дизелово гориво.

В четирите обекта, от които е установено, че се разпространява гориво с отклонение от нормите, са наложени принудителни административни мерки и са запечатани бензиноколонките. От търговската мрежа са изтеглени 12 692 литра течно гориво, от които 7 369 литра гориво за дизелови двигатели и 5 323 литра автомобилен бензин. Предстои издаване на Актове за установени административни нарушения и на Наказателни постановления за общо 80 000 лв.

Контролните изпитвания на взетите проби са извършени по комплекс от показатели, съгласно европейските и българските нормативни документи. При 4 от пробите са установени несъответствия с изискванията.

При 3 от пробите има отклонения от изискванията за качество, според Закона за чистотата на атмосферния въздух. Отклоненията са при две проби при дизеловото гориво, една проба при автомобилния бензин.

Отклонението при бензина е по показател "дестилационни характеристики - край на кипене", а при горивото за дизелови двигатели - по показател "пламна температура".

При една от пробите от дизелово гориво е установено несъответствие с изискването на Закона за енергията от възобновяеми източници за съдържание на биодизел в гориво за дизелови двигатели.

От началото на годината инспекторите на Държавната агенция са направили 485 проверки на обекти разпространяващи течни горива и е наложила санкции за над 593 000 хил. лв.

Взети са 608 проби от територията на цялата страна, като 334 от тях са били от дизелово гориво, 274 от автомобилен бензин.

Проверките са установили 31 несъответствия при качеството на горивата и 4 отклонения за съдържание на био компонент в тях. За периода са спрени от разпространение на пазара общо 140 859 литра некачествено течно гориво.

От агенцията предупреждават, че продължават със засилените проверки за чистотата на горивото.