С минута мълчание енергиен форум у нас почете жертвите на атентата в Брюксел.

За общ фронт срещу "Газпром" настоя Пиер Жан Кулон от европейския икономически и социален съвет. Той посочи, че редица доставчици на страни от ЕС преговарят с руския гигант за доставките на газ за европейските потребители. Според него трябва да има единни преговори с "Газпром".

С тезата за солидарността се съгласи и заместник-министърът на енергетиката Николай Николов, който взе участие в дискусия за европейския енергиен съюз. Само чрез солидарност можем да имаме общ енергиен съюз, по мнението на Николов. Решенията в енергетиката имат пряко отношение към всички, убеден е той.

Няколко според Николов са решенията за енергийна независимост. Едно е укрепването на вътрешните газопреносни мрежи. Друго решение е развитието на междусистемната свързаност, както и изграждането на газовия хъб "Балкан".

Николов успокои, че страната ни работи за връзките със съседните държави. Въпреки техническите трудности тази година трябва да заработи газовата ни връзка с Румъния. Стъпка към диверсификацията са и връзките с Турция и Гърция.

Модернизират се и редица компресорни станции и се работи по нашите находища. Николов отчете, че последни либерализираме енергийния си пазар в общността. Правителството работи за енергийната сигурност на страната, успокои той.

Стартирането през 2015 на програмата за енергиен съюз цели да разгледа интеграцията на пазара, изменението на климата, енергийната сигурност.

Програмата иска да се справи с енергийната зависимост и енергийната бедност. Енергетиката е ключов сектор от икономиката ни, който за 2012 възлиза на 4,1% от добавената стойност спрямо икономиката като цяло. ЕС ще инвестира значителни средства в енергийния сектор.