Над 200 работници от "Напоителни системи" от цялата страна се събраха на протест в София заради неизплатените им от месеци наред заплати и осигуровки.

Въпреки вчерашното решение на служебното правителство да отпусне 4.5 млн.лв. от държавния бюджет именно за изплащане на възнагражденията в дружеството, служителите му заявиха и напомниха за исканията си с протест пред храм-паметника "Св. Александър Невски".

Те настояват за това следващите им трудови възнаграждения да бъдат сигурни. Отпуснатите вече пари от кабинета "Близнашки" ще стигнат за изплащане на дължимите заплати от месец май, но няма да решат проблема в дружеството.

Светлана Василева от КНСБ обясни за news.bg, че един основен проблем в "Напоителни системи" са не само забавените в последните месеци заплати, но и всички дължими пари от страна на държавата към дружеството за периода от 2011 г. до 2013 г., които са в размер на над 19 млн.лв.

От "Напоителни системи" ще настояват в подготвената от служебния кабинет актуализация на бюджета да бъдат включени и именно тези 19 млн.лв. Ако се наложи, работниците ще протестират за тази финансова корекция и ще я изискват от 43-тото НС.

От своя страна служебният премиер проф. Георги Близнашки е поел ангажимент в проекта за корекция на държавните пари да бъдат включени и всички дължими на "Напоителни системи" средства.
Въпреки това недоволните продължиха днешния си протест и пред сградата на Министерския съвет, където с тях се срещна министъра на земеделието Васил Грудев.

Там той ги увери, че заплатите им за август ще бъдат покрити с отпуснатите 4.5 млн.лв., както и че в актуализацията на бюджета ще намерят място и средства за покриване на държавните задължения към дружеството. От думите му стана ясно още, че в средносрочен план ще бъде направен одит на разходите на "Напоителни системи".

Премиерът Близнашки също лично уважи протестиращите, но не можа да им обещае чудеса. По думите му служебният кабинет прави възможното, но не може да направи много за решаването на проблемите им.

Заетите в дружеството в цялата страна са около 2000 души, а средната заплата, която получават за работата си, е около 400лв.

По-рано днес служебният заместник-министър на земеделието доц. Георги Костов заяви пред БНТ, че "Напоителни системи" е предприятие, което е част от националната система за сигурност на страната, но проблемите там да подценявани и нерешени години наред.

В Закона за водите е писано, че парите е трябвало за бъдат изплатени през месец март, но това не е направено, съобщи зам.-министърът.

Това е решаване на проблема на тези хора към момента, защото е безспорно, че те изпълняват своите ангажименти на терен и ние като служебно правителство, като отговорни към тях не можем да ги оставим без средства. Аз им благодаря, че продължават да работят, обърна се Костов към недоволните служители на дружеството.

В бъдеще ние ще имаме вече работещи инструменти, които ще помогнат всяко следващо управление да оценява тази обществена функция на „Напоителни системи". Освен това завещаваме и стартирал проект на Световната банка, който е финансиран от българската държава, който да посочи към края на месец май всички необходими законови промени и структурни промени според най-добрите световни практики, така че „Напоителни системи" да излезе от тежкото положение, в което се намира години наред, каза доц. Костов.