Представителите на осем търговски камари, чиито корпоративни членове произвеждат 70% от БВП на страната призоваха за правна сигурност за инвеститорите и гражданите в открити писма до управляващите.

Бизнесът иска съдебна реформа с прозрачност и отчетност на прокуратурата пред обществото. Позицията на индустриалците е изпратена до представителите на държавната и съдебната власт. 

В писмо, адресирано до премиера Бойко Борисов, вицепремиера Екатерина Захариева и правосъдния министър Цецка Цачева от осемте камари определят състоянието на съдебната система като пречка.

"Твърдо убедени сме, че липсата на безпристрастен и ефективен съд и прокуратура безспорно се явява една от най-съществените бариери пред икономическия растеж в България, привличането на чуждестранни инвестиции и създаването на равни условия за всички икономически оператори - чуждестранни инвеститори или български предприемачи, независимо дали настоящи или потенциални", се казва в писмото.

Представителите на Advantage Austria София, Американска търговска камара в България, Британско-българска бизнес асоциация, Българо-швейцарска търговска камара, Канадско-българска бизнес мрежа, Конфиндустрия България, Френско-българска търговска и индустриална камара и Норвежко-българска бизнес група смятат, че техен дълг е да заявят своята позиция.

Представителите на търговските камари приветстват предприети стъпки с изменението на Конституцията и на Закона за съдебната власт през 2015 и 2016 година. Въпреки това те смятат, че тези промени не адресират някои от основните будещи тревога въпроси.

В няколко отделни точки защитниците на чуждестранните инвестиции в страната ни поставят своите искания. На първо място е посочена независимостта на съдебната власт. "Липсва достатъчно силна политическа воля за осъществяване на така необходимите реформи, които да гарантират, че съдиите са изцяло неподвластни на политически натиск. В допълнение, прокуратурата не трябва да има каквато и да е роля (в рамките на пленума) относно решенията, свързани с кариерното развитие на съдиите", се казва в писмото.

На второ място е прозрачност и отчетност на прокуратурата. "Един от основните проблеми, свързан с последните промени по съдебната реформа, е обстоятелството, че прокуратурата на практика бе оставена без контрол, както преди. В едно наистина демократично общество не следва да съществува независимост без отчетност, тъй като това подкопава самите устои на демокрацията", информират от търговските камари.

Те са категорични, че почти никъде другаде в Европа прокуратурата не е независима не само в осъществяването на своята рутинна дейност, но и от самата държава и обществото, на които е призвана да служи.

Липсата на механизъм за съдебен контрол върху прокурорските решения в досъдебна фаза, в съчетание с липсата на реална отчетност на прокуратурата, са съществена причина за широко разпространеното усещане за беззаконие и безнаказаност, се казва в писмото, изпратено до управляващите.

Представителите на осемте чуждестранни камари призовават Българския Наказателно-процесуалният кодекс и Наказателният кодекс да бъдат осъвременени, като на прокуратурата бъдат предоставени по-широки правомощия.

Като трета точка е посочено повишаване на ефективността и ефикасността на съдебния процес. Забавянето в досъдебна и съдебна фаза на делата, е особено остър проблем, който подкопава функционирането на системата като цяло. Авторите на текста призовават за по-ясно разпределение на делата чрез по-голяма вътрешна отчетност и прозрачност, за да се гарантира, че разпределянето на делата не може да бъде манипулирано, гаранция, която е абсолютно необходима за една справедлива и ефективна съдебна система.

Електронно правосъдие и реформа на правното образование е поредната точка от препоръките на търговските камари.

Алекс Нестор, член на Управителния съвет на Канадско-българската бизнес мрежа, е категоричен: "За да смятаме, че е постигнато върховенството на закона, трябва да има усещане за справедливост в обществото". Той съобщи, че през последните години преките чуждестранни инвестиции у нас са на едно и също ниво - 1,2-1,3 млрд. евро, а преди финансовата криза са надхвърляли 7-8 млрд. евро годишно.

"Ако се промени нивото на корупцията и се установи върховенство на закона, инвестициите веднага ще се увеличат", категоричен бе Нестор. Според него липсата на безпристрастни и ефективни съд и прокуратура са една от най-съществените бариери пред икономическия растеж в България.

Това не е първият призив за повече законност и реформи в съдебната система на чуждите бизнес камари у нас, но е първата мащабна инициатива, която обединява не само външните, но и българските инвеститори.

Ние приветстваме стъпките - последната вълна от реформи, но смятаме, че тези промени са само началото, тъй като те не отговарят на някои от най-тревожните въпроси. Ние смятаме, че реформата на съдебната система в България не е завършена. Това не търпи повече компромиси, заяви Омуртаг Петков от Британо-българската бизнес асоциация.

Прокуратурата да има по-широки правомощия, но и по-голяма отговорност, в съчетание с по-голяма вътрешна и структурна автономност на прокурорите и действащи механизми за отчетност. За това настояват и чуждите бизнес представителства. Т
ова е безспорно необходима предпоставка за успешното наказателно преследване на престъпни деяния, особено на корупционни престъпления от висок обществен интерес, добави Петков.

Бизнес организациите приветстваха и предложението на президента за създаването на специализирано звено, което да бори корупцията по високите етажи на властта.

 

Важно е и усещането на другите държави, на външните инвеститори за това как изглежда нашата икономика и държава, защото без един безпристрастен съд и прокуратура едва ли може да се прави нормален бизнес, в която и да е държава по света.

По принцип, всяка държавна институция трябва да се отчита пред обществото, независимо дали говорим за съд, за прокуратура, за други държавни институции. Това, което виждаме е, че понякога точно това липсва.

Бизнес организациите не претендират за експертиза за начина, по който да бъде извършена тази реформа, но отчетоха, че работят с водещи адвокатски кантори. Обществото усеща, че все още нямаме върховенство на закона, допълни той.

Отчетността пред обществото - когато няма такава отчетност, дори извън съдебната власт, това представлява проблем. За нас е важно да виждаме промяна в цялата система, а не просто да говорим за отделни личности. Като че ли няма единна политика в посока на електронното управление и точно затова то не се случва, смята Иванов, който е експерт по информатика.

Той даде пример, че един електронен регистър, в който се завеждат всички молби, всички искания, жалби, които се изпращат, ще промени тази система. В момента, не за първи път чуваме, че се появяват много странни писма в последния момент преди да изтече законовият срок за обжалване, които се вписват в някакви хартиени регистри в някой съд. Ако има една електронна система, това е почти невъзможно да се случи. Другото нещо е безпристрастното разпределение на делата, допълни Иванов.