С 0.6% се увеличава индексът на производството в областта на Бизнес услугите през юни месец спрямо предходния май месец. Това сочат данните на Националния статистически институт (НСИ) за индекси на производството в услугите през юни 2024 година.

Нарастване с 4.3% има и при календарно изгладеният индекс на производството в бизнес услугите за юни 2024 година спрямо същия месец за изминалата година. 

Месечни изменения

През юни се наблюдава нарастване в индексът на производството при бизнес услугите в следните сектори: в "Операции с недвижими имоти" - със 7.5%, "Професионални дейности и научни изследвания" и "Хотелиерство и ресторантьорство" - с по 1.7%, "Транспорт, складиране и пощи" - с 1.6% и "Административни и спомагателни дейности" - с 1.3%. Понижение се наблюдава в сектор "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения" - с 2.3%.

Годишни изменения

На годишна база нарастване се отчита в секторите: "Операции с недвижими имоти" - с 12.1%, "Хотелиерство и ресторантьорство" - с 9.5%, "Професионални дейности и научни изследвания" - с 5.2%, "Транспорт, складиране и пощи" - с 5.0% и "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения" - с 2.2%. Намаление се наблюдава в сектор "Административни и спомагателни дейности" - с 1.5%.

По-добър бизнес климат през август, но само в промишлеността

По-добър бизнес климат през август, но само в промишлеността

Общият показател на бизнес климата се повишава с 0.5%