Общият показател на бизнес климата се повишава с 0.5% през август в сравнение с юли (от 23% на 23.5%). Това става ясно от данните на Националния статистически институт.

Ръст на показателя се наблюдава единствено в промишлеността.

Съставният показател "бизнес климат в промишлеността" нараства със 7% (от 16.5% на 23.5%) в резултат на оптимистичните оценки и очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Според тях настоящата производствена активност се подобрява, като и прогнозите им за следващите три месеца остават благоприятни макар и по-умерени спрямо предходната анкета.

Според 53.9% от предприятията несигурната икономическа среда продължава да е основната пречка, затрудняваща развитието на бизнеса. През последния месец е регистрирано и засилване на негативното влияние на фактора "недостатъчно търсене от страната", който измества на трето място затрудненията, свързани с недостига на работна сила.

Относно продажните цени в промишлеността прогнозите на мениджърите са за леко повишение, въпреки че преобладаващата част от тях предвиждат те да запазят своето равнище през следващите три месеца.

През август съставният показател "бизнес климат в строителството" се понижава с 2.6% (от 25.9% на 23.3%), което се дължи на влошените очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. По-резервирани са и прогнозите им за строителната активност през следващите три месеца.

Бизнес климата в промишлеността отчита спад през май

Бизнес климата в промишлеността отчита спад през май

Има повишение от около 10% при климата в търговията на дребно

Основните проблеми за дейността на предприятията остават свързани с несигурната икономическа среда, недостига на работна сила и цените на материалите. Отчита се и нарастване на отрицателното въздействие на фактора "конкуренция в бранша".

Очакванията на строителните предприемачи относно продажните цени през следващите три месеца са в посока на увеличение.

Съставният показател "бизнес климат в търговията на дребно" спада с 6.8% (от 37.3% на 30.5%) в резултат на резервираните оценки и очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията. Прогнозите им за обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца също са по-умерени.

Най-сериозните затруднения за развитието на бизнеса са конкуренцията в бранша, несигурната икономическа среда, недостатъчното търсене и недостигът на работна сила.

По отношение на продажните цени търговците на дребно предвиждат те да запазят своето равнище през следващите три месеца.

През настоящия месец съставният показател "бизнес климат в сектора на услугите" намалява с 1.8% (от 18.6% на 16.8%). Това се дължи на по-неблагоприятните оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. Същевременно и мненията им относно настоящото и очаквано търсене на услуги са леко влошени.

Основните фактори, ограничаващи дейността, остават несигурната икономическа среда, недостигът на работна сила и конкуренцията в бранша.

Относно продажните цени преобладаващите очаквания на мениджърите са те да останат без промяна през следващите три месеца.

НСИ: Основен проблем за бизнеса остава недостигът на работна ръка

НСИ: Основен проблем за бизнеса остава недостигът на работна ръка

Друг проблем е несигурната икономическа среда