Основен проблем на бизнеса остава недостигът на работна ръка. Това показват данните от бизнес анкетите на Националния статистически институт (НСИ) за юни месец 2024 година.

Съставният показател "бизнес климат в промишлеността" остава на равнището си от предходния месец (от 17.8% на 17.5%). Промишлените предприемачи оценяват настоящата производствена активност като понижена, докато очакванията им за дейността през следващите три месеца са благоприятни.

Основни проблеми за развитието на бизнеса остават несигурната икономическа среда и недостигът на работна сила, като през последния месец се наблюдава засилване на негативното влияние на първия фактор.

По отношение на продажните цени в промишлеността мениджърите не очакват промяна през следващите три месеца.

Бизнес климата в промишлеността отчита спад през май

Бизнес климата в промишлеността отчита спад през май

Има повишение от около 10% при климата в търговията на дребно

През юни съставният показател "бизнес климат в строителството" запазва приблизително нивото си от май (от 31.4% на 31.0%). По мнение на строителните предприемачи настоящата строителната активност се подобрява, докато очакванията им за дейността през следващите три месеца са по-резервирани.

И тук като основни затруднения се посочват несигурната икономическа среда, недостигът на работна сила, като се включват и цените на материалите и конкуренцията в бранш. Все пак спрямо предходния месец се отчита намаление на отрицателното им въздействие.

Относно продажните цени в строителството прогнозите са те да останат без промяна през следващите три месеца.

България пада с още едно място по конкурентоспособност в света за 2024 г.

България пада с още едно място по конкурентоспособност в света за 2024 г.

Страната заема 58 място от общо 67 държави

При търговията на дребно съставният показател спада с 2.3 пункта (от 40.6% на 38.3%) в резултат на по-умерените оценки и очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията. Прогнозите им за обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца също са резервирани.

Конкуренцията в бранша, несигурната икономическа среда, недостатъчното търсене и недостигът на работна сила продължават да бъдат основните пречки за развитието на бизнеса.

По отношение на продажните цени очакванията на търговците на дребно са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

България е по-бюрократична от ЕС, предупреди бизнесът

България е по-бюрократична от ЕС, предупреди бизнесът

Прекалените проверки не били гаранция за добре свършена работата

През юни 2024 г. съставният показател "бизнес климат в сектора на услугите" се понижава с 1.2 пункта (от 19.6% на 18.4%), което се дължи на неблагоприятните очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. По отношение на търсенето на услуги настоящата тенденция се оценява като благоприятна, докато очакванията за следващите три месеца са по-негативни.

Основният фактор, ограничаващ дейността, остава несигурната икономическа среда, посочена от 45.1% от предприятията. На второ и трето място са конкуренцията в бранша и недостигът на работна сила.

Относно продажните цени в сектора на услугите мениджърите прогнозират те да останат без промяна през следващите три месеца.

Ниските заплати и некачествена работна ръка тормозят икономиката ни

Ниските заплати и некачествена работна ръка тормозят икономиката ни

Годишно се губят 50 хил. души от пазара на труда