Спира се проектът за изграждане на кариери в землището на софийското село Лозен.

Това става с решение на министъра на енергетиката Теменужка Петкова според условията на Административно процесуалния кодекс, а мотивите са силното обществено напрежение и приетия от Столичния общински съвет годишен план за паша.

Този план се разработва и приема ежегодно във връзка с Програмата за развитие на селските райони и цели дългосрочно опазване на пасища, мери и ливади, опазване на биологичното разнообразие с цел ефективното използване на финансовите стимули на ЕС, предназначени за развитие на земеделието.

Освен протестната готовност на жителите на село Лозен, срещу решението за изграждането на кариери има подадени и две жалби, по които е образувано административно дело във Върховния административен съд.

Видно от материалите по делото, голяма част от земите, попадащи в границите на проучвателната площ, са земеделски, с начин на трайно ползване „пасища и мери“, пишат от пресцентъра на Министерство на енергетиката.

Законът за подземните богатства регламентира изискването титулярът на разрешението за търсене и собственикът на земята да сключат договор за учредяване в полза на титуляря на вещно право на ползване върху земята за срока на разрешението. Необходима предпоставка за осъществяване на проучвателните дейности е наличието на съгласие от страна на собствениците на земите, които попадат в границите на проучвателната площ.

Както става ясно от постъпилите жалби, такова съгласие не може да бъде постигнато. Местното население е категорично против извършването на каквито и да било геологопроучвателни дейности на територията на с. Лозен.