Отказваме се от Бургас - Александруполис, изненадващо стана ясно от изявлението на премиера Бойко Борисов след среща с посланици от Европейския съюз в резиденцията на испанското посолство.

Малко по-късно реакцията на министъра на икономиката Трайчо Трайков бе:
"Това сигурно сте го сънували. Не мога да повярвам, че го е казал."

Още по-късно правителствената пресслужба в официално съобщение предаде брифинга в съвсем друга светлина, отричайки дефакто казаното от Борисов, игнорирайки думите на премиера - "Включително още веднъж казах защо няма да правим Бургас-Александруполис..."

Мотивите страната ни да се откаже от петролопровода, заяви още Борисов по време на пресконференцията, са, че част от тръбите трябва да минат през защитени местности, а и трасето е много тясно, според министър-председателя.

„Това е проект, който не се иска от населението в Бургас", подчерта още Бойко Борисов. Припомняме, сериозни протести имаше по Южното Черноморие, влючително и референдум се проведе в област Бургас "за" или "против" тръбата.

Всички видяхме какво се случи в Мексиканския залив", допълни още той.

Министър-председателят уточни, че в условия на криза страната ни няма от къде да намери пари, за да осъществи проекта. Под въпрос е и съдбата на АЕЦ "Белене", стана ясно още от думите н премиера.

Министър Трайчо Трайков не знае за отказа на българското правителство от проектите.
Още...

26 милиарда евро струват 4-ри реактора, които Турция ще построи след подписване н споразумение между нея и Русия, посочи още Борисов. Това прави по думите му 6.5 милиарда евро на реактор.

Бойко Борисов настоява да му бъде посочена точната цена за АЕЦ „Белене", както и от къде правителството да намери пари, за да построи атомната централа.
Кой ме кара да задължа държавата с 26 милиарда евро, без да е ясно откъде да ги върна?", попита министър-председателят.

Той също така припомни различните цифри посочени от предишното правителство за стойността на Белене - между 4 и 8 милиарда евро.

Премиерът изрази съмнение и в достоверността на това число. Ако се намери стратегически инвеститор за „Белене", централата все пак може да бъде построена. Засега обаче такъв няма", допълни още министър председателят.

Бургас-Александруполис е енергиен проект, който предвиждаше да бъде използван за транспортиране на руски и Каспийски петрол от пристанището на Бургас в Черно море до пристанището на Александруполис в Егейско море. Петролопроводът трябваше да представлява алтернативен транспорт на руския петрол, който заобикаля танкерния трафик в проливите (Босфора и Дарданелите) и създава нов път за пренос на петрол от Кавказ и Средна Азия до европейските пазари.

За целта трябва да се изгради петролопровод с дължина 279 км през Черно море, като стъпваше на българска територия в Бургас.

Предвиждаше се капацитетът на петролопровода да е 35-50 милиона тона годишно.
Споразумението за сътрудничество в изграждането и експлоатацията на петролопровода Бургас-Александруполис е подписано в Атина на 15 март 2007 от руския президент Владимир Путин, българския министър-председател Сергей Станишев и гръцкия му колега Костас Караманлис.