Потребителите ще могат да се откажат от решението да купят дадена стока по Интернет в рамките на 14-дневен срок от датата на подаване на заявката.

Това съобщи на пресконференция комисарят по защита на потребителите Меглена Кунева, цитирана от БНР. 

Това предвижда проектодиректива, която се очаква да бъде одобрена от Европейския парламент до края на тази година и евентуално след две години да влезе в сила.

Сега законодателствата на европейските държави предлагат различни срокове за тази възможност. Новият проектодокумент регламентира в 30-дневен срок потребителят да получава поръчаната он-лайн стока във всяка точка в рамките на ЕС.

При недоставяне на стоката в този срок търговецът е задължен в 7-дневен срок да възстанови сумата на клиента. В проектодирективата се предвижда клиентът да плаща само това, което предварително е обявено.

Кунева съобщи, че в края на март в Брюксел ще има дискусия по един от основните проблеми при виртуалната търговия - защитата на личните данни, а на 1 и 2 април ще има среща, посветена на потребителите в дигиталния свят.

Според еврокомисаря в условия на световна финансова криза он-лайн пазарът е единственият, който отбелязва ръст.

Основите предизвикателства обаче за българските потребители обаче остават монополите, каза Тот Коен, вицепрезидент за правителствените връзки в e-Bay.
Той отбеляза, че българите трябва да платят по-скъпо за свалянето на музикален файл от британците например.

Представителството на Европейската комисия в България организира днес в София форум на тема "Предизвикателството да бъдеш потребител в съвременния дигитален свят".