Предстои отпечатването на нова фактура за парното в столицата. Старата умишлено е била неразбираема, каза министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров, цитиран от БНР.

„Не можем да се готвим за новия отоплителен сезон със старата фактура. Тя явно умишлено беше замъглявана, за да не разбират хората какво плащат и за какво го плащат. Трябва да има яснота. Новата фактура много прилича на тази за ток, където пише колко си употребил", обясни Петър Димитров.

Министърът на икономиката и енергетиката съобщи, че споразумението между България и Русия за газопровода „Южен поток" ще бъде подписано в средата на май на среща, свикана от Москва, в която ще участват всички страни по газопровода.

Димитров заяви, че България няма да отстъпи от позицията, че „Южен поток" е нов газопровод и не може да погълне нашата газопреносна мрежа.
Руският премиер Владимир Путин лансира тезата, че българската страна е виновна да има посредници при доставките на руски природен газ, допълни министър Димитров.

„Той каза, че посредниците са се появили по искане на българската страна в края на 1997 и началото на 1998 г. Путин повтори, че Русия няма интерес да има посредници. Единственият аргумент, който беше изтъкнат, е че „Газпром" има ангажимент към своите партньори от фирмите посредници и ако това стане преди изтичането на срока на договорите (от 2010 г. до 2012 г.), „Газпром" може да има юридически и финансови проблеми с партньорите си", коментира министър Петър Димитров.