Няма възможност за увеличаване с 40% на цената на доставения за България руски газ след Нова година.

Това казаа министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров в Скопие, непосредствено преди началото на срещата на съвета на министрите от енергийната общност  на Югоизточна Европа и определи подобни твърдения като спекулативни.
Осем страни от региона, между които и България, международната администрация в Косово и

ЕК като представител на Евросъюза, създадоха енергийната общност.
Днешната среща в Скопие е първа по рода си и вниманието е фокусирано от процедурните правила и нейното институционално изграждане.
Срещата е възможност за дискусии и важни двустранни разговори по все по-чувствителния за региона енергиен проблем.

България ще спази ангажиментите си по отношение на трети и четвърти блок на АЕЦ „Козлодуй", е подчертал министър Овчаров в разговора си с еврокомисаря по енергетиката Андри Спиболкс.

Той от своя страна е заявил, че Европейската комисия ще подкрепи отпускането на заем от 300 млн. евро от "Евратом" за изграждането на АЕЦ "Белене", за което пък министър Овчаров е оптимист, че това ще стане по-рано от предвиденото.
Двамата са се съгласили, че що се отнася до последиците от затварянето на 3-ти и 4-ти блок за региона, те трябва да се преодоляват в съответствие с пазарните принципи.

Еврокомисарят смята, че отношенията на енергийната общност с Русия трябва да се градят на дългосрочна основа, а Овчаров повтори, че няма възможност за 40% увеличение на цената на руския газ след нова година и определи подобни твърдения като измислени и спекулативни.