Депутатът от БСП и бивш икономически министър Румен Овчаров заяви, че България "не бави фатално топката" по енергийните проекти и че е нормално при смяна на правителството да има известно изчакване.

Той определи като добър знак факта, че правителството е заговорило на по-прагматичен език, но притеснително е, че прекалено дълго се говори.

Тези проекти щяха да са на друга фаза на реализация, ако и при миналото управление в определен период "говоренето беше заменено с реални действия", подчерта още Овчаров, цитиран от БНР.

Сега, когато усещаме кризата, реализацията на подобни огромни инвестиции, по думите му, би била добра помощ за всички ни.
Ако финансирането на "Белене" не беше стопирано и сега там работеха 6, 7 или 8 хиляди души, това щеше да има сериозен ефект, отбеляза ексминистърът.

Според него "драмата около екологията на Бургас-Александруполис е малко пресилена", защото никой не си представя подобен проект без екооценка.
Изненадващ бил по-скоро срокът от година и половина за тази оценка. В Бургас се разтоварва нефт вече 50 години и няма кой знае какви екопроблеми, каза Румен Овчаров.