Европейската комисия отменя наложени на България ограничения за търговия с охладено месо и мляко, съобщават от Българската агенция по безопасност на храните.

Свободно, без допълнителни изисквания и ограничения може да се търгува мляко и млечни продукти, предназначени за човешка консумация, както и прясно месо от едри преживни животни. Когато млякото е предназначено за хранене на животни, условието е да преминало термична преработка, за да се намали риска от евентуално предаване на вируса на болестта.

Фермери се опасяват, че от Серес отново идва нодуларен дерматит

Фермери се опасяват, че от Серес отново идва нодуларен дерматит

Над 800 животни са умъртвени до момента

Това се случва след като на 8 и 9 септември се проведе Конференция по въпросите на болестта заразен нодуларен дерматит, организирана по настояване на нашата страна, след като заради разпространение на болестта и ваксинацията на животни у нас фермерите търпят сериозни ограничителни мерки според Решение на ЕК за защитни мерки срещу болестта

Беше наложена забрана за движение към други държави членки и трети страни на живи животни, ваксинирани срещу нодуларния дерматит (ЗНД), забрана за движение към други държави членки на говеда на възраст под 6 месеца, които не са ваксинирани срещу ЗНД, а са родени от ваксинирани майки.
Една от забраните не допускаше търговия с държави членки или трети страни на прясното месо.

Допускаше се търговия с месни продукти, произведени от прясно месо, при условие че са били подложени на високо термична преработка и са придружени от официален здравен сертификат. Млякото и млечните продукти също трябваше да се подлагат на пастьоризация.

Всички животни са ваксинирани срещу нодуларния дерматит

Всички животни са ваксинирани срещу нодуларния дерматит

Неваксинираните се считат за укрити от собствениците им

Съгласно новата правна рамка, мляко, млечни продукти и коластра могат да се търгуват свободно без ограничения. В случай, че те се използват за храна на животни следва да преминат термична преработка, за да се намали риска от евентуално предаване на вируса на болестта. Отменят се и ограниченията за търговия на прясното месо и месни продукти и те ще могат да се търгуват свободно.

Новото решение позволява свободно движение на ваксинирани живи животни от не инфектирани зони, където не са констатирани огнища (Зона 1), това са областите Бургас, Варна, Добрич, Разград, Русе, Силистра и общините Шумен, Каспичан, Нови пазар, Козлево, Каолиново, Венец и Хитрино от област Шумен, Свищов, Полски Тръмбеш и Стражица от област Велико Търново и Опака, Попово и Антоново от област Търговище.