Тази седмица решението трябва да се намери. Рисковата граница е максимум седмица. Това категорично мнение изрази Александър Томов, бивш изпълнителен директор на „Кремиковци" в студиото на Нова телевизия.

Според изчисленията на Томов на „Кремиковци" са необходими: 50 млн. евро оборотен капитал, 30 -35 милиона за плана за жизнеспособност и най-малко 25 милиона за изпълнение на плана за екология, като последните са незабавни.

Предстои втора битка, първата вече е спечелена, според бившия изпълнителен директор.

Те са осигурени - но не искам да се ангажирам с име", каза Александър Томов.

До края на изказването си той категорично отказа да назове името на украинския бизнесмен Жеваго, въпреки че преди седмици публично се изказа в подкрепа на сделката.
Томов отрече да лобира за когото и да било, както гарантира, че не би получил никакъв процент комисионна от сделката. 
Той обясни, че в момента настоящия собственик води преговори за намиране на стратегически инвеститор и за това е ангажирана една от инвестиционните банки „Мерил линч". Те са се ангажирали да намерят необходимия сериозен инвеститор, но за тази цел трябва време - около 2 месеца - 2 месеца и половина.

„Именно това време може да се окаже фатално за комбината, тъй като доверието в „Кремиковци" пада", коментира Томов. По думите му в момента трябва да се направи „една инжекция от капитал", за да може дори и работниците да получат заплатите си.

Александър Томов определи протеста на работниците като законен и нормален, дори посочи, че този протест се яви като „страшна подкрепа за така необходимата промяна".
Бившият изпълнителен директор каза, че финансовият срив в комбината е започнал още през ноември месец и тогава е било необходимо Митал да направи инвестиции. Като основен фактор за финансовия срив Томов посочи „голямата световна банкова криза".
Според него обаче „Кремиковци" е преживял един катарзис и вече е спечелена „една политическа битка" -

Никой вече не говори за затварянето на „Кремиковци", дори и кметът", даде като доказателство Александър Томов. По думите му - в момента предстои втора битка.

Тази сутрин работници от комбината „Кремиковци" отново се събраха на протест пред административната сграда. Те настояват за изплащане на заплатите от декември месец и неизплатените още допълнителни социални средства.

В задочен спор в ефира с Александър Томов представители на работещите заявиха, че не вярват на думите на бившия изпълнителен директор.

Според синдикалистите комбинатът работи на минимума, защото много фирми прекратяват доставките на суровини.
Синдикатите в „Кремиковци" настояха правителството да се намеси, за да се изработи график за погасяване на дълговете и предупредиха, че ако в близките дни не се намери решение на проблемите на комбината ще организират национален протест.

Припомняме, в официално писмо до премиера Станишев и министрите на икономика и и транспорта ръководството на Кремиковци поиска дружеството да не обслужва за известно време своите стари задължения към НЕК, БДЖ и Булгаргаз.