Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще обсъди на открито заседание следващата седмица предложения за промяна в цените на топлофикационните дружества за първото тримесечие на 2009 г.

След обсъждане на цените с дружествата, регулаторът ще трябва да излезе с окончателно решение на свое закрито заседание на 23 декември.

Предвид икономическите обстоятелства ДКЕВР е изготвила предложения за корекция на цените, които да бъдат поносими за крайните битови потребители и в същото време няма да се отразят неблагоприятно върху финансовото състояние на дружествата в сектора.

В доклада на работната група, който ще бъде разгледан на открито заседание, предлаганата пределна цена на "Топлофикация София" АД е 79,67 лв./МВтч без ДДС, което е корекция с 16,60%.

Предвидените пределни цени за топлинна енергия без ДДС на останалите големи топлофикационни дружества в страната са както следва: "Топлофикация Пловдив" ЕАД - 86,39 лв./МВтч (15,06%), "Топлофикация Плевен" ЕАД - 85,60 лв./МВтч. (14,69%), "Топлофикация Варна" ЕАД - 82,73 лв./МВтч (12,77%) и "Топлофикация Бургас" ЕАД - 71,60 лв./МВтч (4,05%).

Предлаганите изменения са резултат от увеличението цената на природния газ, което предизвика значително нарастване на разходите на топлофикационните предприятия.