На взаимоотношенията в областта на енергетиката и енергийната сигурност е било отделено особено внимание по време на първия ден от посещението на президента Георги Първанов в Баку.

Президентите Първанов и Алиев са оценили положително досегашното развитие на проекта за доставка на компресиран газ от Азербайджан през Грузия и Черно мореза България, подчертавайки необходимостта от продължаване работата на Съвместната българо-азербайджанска работна група по този проект.

Припомняме, договореност за създаване на работна група и споразумения за сътрудничество в областта на енергетиката и за доставка на газ бяха подписани от двамата държавни глави по време на посещението на Алиев в България през ноември 2009 година.

В контекста на постигнатите неотдавна договорености между Азербайджан и Турция за доставка и транзит на природен газ са били обсъдени и други възможности нашата страна да получава синьо гориво от Азербайджан, като стремежът е доставките да започнат през 2011 година.

Президентът Илхам Алиев е подкрепил предложението на българския държавен глава за провеждане на тристранна среща между газовите компании на България, Турция и Азербайджан, на която да бъдат договорени конкретни параметри на сътрудничеството за осигуряване на азербайджански природен газ за България и региона.

Георги Първанов и Илхам Алиев са потвърдили приоритетното значение на реализирането на проекта "Набуко" за диверсификацията на доставките на газ за Европа.
Подчертана е ключовата роля на Азербайджан като един от основните потенциални източници на газза "Набуко".

Двамата държавни глави споделят виждането за необходимостта от по-активни действия за ускоряване работата по осъществяването на бъдещия газопровод.