По случай 40 години от пуска в експлоатация на основните стоманодобивни и прокатни мощности в "Кремиковци" президентът Георги Първанов награди с Почетния знак на държавния глава Димитър Петков, Лазар Минтов и Мохан Лал Митал.

Димитър Петков получи Почетния знак заради дългогодишна активна трудова дейност, високи производствени резултати и съществен принос в производството на чугун.

Лазар Минтов пък бе отличен заради дългогодишна активна дейност и съществен принос в управлението и развитието на черната металургия.

Третият отличен пък Мохан Лал Митал бе награден за изключителни постижения в технологичното развитие и глобализацията на металургичното производство.

При награждаването президентът посочи, че винаги, включително и сега, "Кремиковци" е имал ключово място в развитието на българската икономика.

По думите му отличията на Димитър Петков и Лазар Минтов, които са работили десетилетия в металургичния комбинат, са послание към всички, които са свързали живота си с "Кремиковци".

Държавният глава изрази очакването на институциите и обществото ни, че с влизането на фамилията Митал в "Кремиковци" и в българската металургия, металургичната ни общност и производство получават един нов шанс.

Георги Първанов изрази надежда, че ускорено ще бъдат реализирани всички поети ангажименти, свързани с инвестициите в новите технологии и в производството.

Президентът Първанов отбеляза очакванията на институциите, че ускорено ще бъдат реализирани и ангажиментите за финансовото оздравяване на "Кремиковци" и за коректното изплащане на наследените задължения, както и надеждата на работниците в комбината, че доходите им ще стигнат европейски равнища в недалечно бъдеще.

Държавният глава изтъкна и очакването, че бързо ще се инвестира и в развитието на нови технологии, които ще подобрят рязко околната среда около Кремиковци, София и региона като цяло.