Експерти прогнозират, че имотите у нас от догодина ще поскъпват с по-нисък темп заради кризата на американския и европейските жилищни пазари, като не се очаква спад на цените, но ръстът ще бъде не повече от 10%.

Българският пазар ще е сред най-слабо засегнатите от имотната криза в САЩ и Европа, смятат брокери и икономисти. Според тях цените ще продължат да растат, но по-бавно, пише Money.bg. 

Ако досега годишно имотите поскъпваха с 15-20%, от догодина темпът ще падне под 10%. Спад не се очаква поне докато цените на жилищата не наваксат разликата със сходните пазари. Засега няма изгледи имотите да поевтинеят, коментира управителят на агенция Виктория Инвест Наско Атанасов.

Според него това се предшества от поне 6-месечен застой, а такъв няма. Другият индикатор е отливът на инвеститори, но те продължават да купуват земя.

Възходящата тенденция ще продължи поне още година, но с темп най-много два пъти по-висок от инфлацията.
Няма пазар, на който цените вървят само нагоре. Българският пазар на имоти още е млад и не може да се прогнозира кога ще се обърне посоката, коментира икономистът Емил Хърсев. Според него постоянният ръст през последните години не е от полза за пазара ни, тъй като го прави труден за прогнозиране.

Според брокерите обаче ръстът на цените у нас ни превръща в алтернатива за чуждите инвеститори. На фона на ставащото в Европа засега предлагаме стабилност и силно развитие. Подобни мнения застъпват и някои чужди анализатори, които все още посочват България и Румъния като вариант за търсещите по-висока доходност вложители.