Днес повече от 40 пчелари от Шуменския регион поставиха подписите си в декларация, която ще бъде изпратена до Правитеството и Министерството на земеделието.

Поради голямото засушаване и липсата на растителност пчеларството е във фалит, затова настояват за осигуряването по 50 лева за пчелно семейство за покриване на загубите.

Над 2 хиляди са пчеларите в областта, които произвеждат годишно по около 400 т пчелен мед.

През това лято те няма да добият количества дори и за презимуването на пчелите. Стопаните предвиждат, че голяма част от пчелните семейства ще загинат, което ще е пагубно и за опрашването на селскостопанските култури и дивата растителност през следващата година.

Междувременно стана ясни, че Националния браншови пчеларски съюз подкрепя пчеларите от Североизточна България и внася в Аграрното министерство декларация с искане за незабавно финансово субсидиране на българското пчеларство - по 15 лв. на пчелно семейство.

Две трети от произвеждания в страната мед се добива в Североизточна България, но заради сушата средните добиви са по 5 кг вместо обичайните 25-30 кг мед от кошер.

В декларацията се посочва, че голяма част от пчелните семейства загиват. Ако не бъдат спешно подхранени, на държавата ще бъдат нанесени непроправими икономически щети. Няма да има нормално опрашване на цветовете и ще пострадат растителността и екоравновесието в България.

Припомняме, вчера пчеларските организации в Добричка област поискаха незабавно да бъде обявено бедствено положение в региона.