На практика ръст на пенсиите няма да има, а промените, които бяха направени през изминалата година в социалната сфера не са реформиране.

Бившият социален министър Иван Нейков заяви в студиото на БНТ своите очаквания: През тази година практически ще има замразяване на пенсиите. Ще се запазят същите стойности, същите покупателни възможности и това е в най-добрия случай.

Предупреждението си Нейков аргументира и с цифрите в бюджета, които посочват 2.5% вдигане на пенсиите от юли месец, което прави реално около 1.3% за цялата година, а точно толкова – около 1.3 – 1.4% е предвижданата инфлация.

Бившият социален министър заяви, че е много притеснен, че дори и малкото предприети стъпки от настоящото ръководство на Министерство на труда и социалната политика няма да постигнат целите, а в бъдеще се очаква да се налага да се увеличи подкрепата на НОИ от страна на държавата и бюджета.

„Какво означава това – че все повече пари от нашите данъци ще отиват за пенсии, така 2/3 от пенсиите ще идват от данъци”, посочи Иван Нейков, според когото съвсем предстоящо е слагането на масата на сериозния и основен проблем, че не можем да продължаваме с този модел на социално осигуряване и плащане.

Нейков изказа и притеснението си, че все по-често се чуват мнения за повсеместно изравняване на пенсиите – всички да получават еднакви пенсии, независимо колко и какво са работили. Това би демотивирало хората да работят и да се осигуряват, което от своя страна би взривило държавата.

„До това ще се стигне. Дай, Боже да съм лош пророк”, коментира Иван Нейков.