Цените на петрола от еталонните световни марки в сряда слабо се понижават след вчерашния солиден ръст и данните за увеличаване на запасите от суровината в САЩ.

Септемврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта поевтиняват с 12 цента - до $48,72 за барел. Във вторник тяхната цена се покачи с 42 цента (0,87%) - до $48,84 за барел, информира MarketWatch.

Котировките на американския еталон WTI за август на нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време се понижават с 12 цента - до $46,28 за барел. През предишната търговска сесия цената се покачи с 38 цента (0,83%), завършвайки сесията на ниво $46,4 за барел.

Съгласно данните на Американския институт по петрола (API), търговските петролни запаси в САЩ през миналата седмица се се увеличили с 1,6 млн. барела. Преди това те се понижаваха няколко седмици поред. API получава информация на доброволен принцип от оператори на преработващи заводи, хранилища, тръбопроводи.

Официалните данни на американското енергийно министерство ще излязат по-късно днес. Консенсусната прогноза на анкетираните от S&P Global Platts, предполага съкращаване на запасите с около 3 милиона барела.