Цените на петрола в петък продължават да растат благодарение на надеждите за възстановяване на пазарния баланс и рекордното търсене на суровината в Китай. Поскъпването на "черното злато" обаче се сдържа от данните за неочакваното увеличение на запасите в САЩ.

Днес сутринта цената на фючърсите за сорта Brent се покачва с 0,30 процента до $54,32 за барел.

Американският еталон WTI в същото време се търгува по $51,53, с 0,31 процента над нивото от края на вчерашната сесия.

Балансът на световните петролни пазари започва полека да се възстановява, съобщи вчера Международната агенция по енергетика. Но добави, че е още доста рано да се прецени, доколко участниците в петролното споразумение съкращават производството си.

Заседание на комитета за мониторинга върху намаляването на долива в рамките на пакта между ОПЕК и страните производителки извън картела ще се проведе във Виена на 21-22 януари.

Цената на петрола се подкрепя от данните за натоварването на китайските преработвателни заводи. В декември то се е увеличило с 3,7 процента до 47,82 милиона тона или по 11,26 милиона барела в денонощие. Това е най-високата стойност на този показатели за цялата 2016 година.

Но днешното покачване на котировките се задържа от неочакваното повишаване на стоковите запаси от суровината в САЩ. През миналата седмица те са нараснали с 2,35 милиона барела до общ обем от 485,5 милиона барела, сочат официалните данни на Управлението за енергийна информация (EIA). Прогнозите на анализаторите бяха за лек спад на запасите.