Цените на петрола се връщат към растеж, поскъпвайки леко в началото на търговията във вторник. Тази тенденция се движи от отслабналия долар, но понататъшното значително повишение на котировките се ограничава от увеличаването на добивd в САЩ и съмненията на инвеститорите в продължаването на пакта на ОПЕК+.

Днес сутринта цената на фючърсите за сорта Brent се покачват с 0,55 процента до $51,03 за барел.

Американският еталон WTI в същото време се търгува около нивото $48,02 за барел, с 0,61 процента над котировките от края на вчерашната сесия.

По думите на петролни трейдъри, отслабването на долара, предизвикано от съмненията на инвеститорите около реализацията на икономическите реформи на Тръмп, подкрепя ръста на котировките.

Но петролното рали се спира от ръста в добива на суровината в САЩ, който се е увеличил със 700 хиляди барел на денонощие, или с 8,3% - до 9,13 млн. барела от средата на миналата година с.насам.

Производството на шистов петрол в САЩ, заедно с високото ниво на запасите в страната, доведе до това WTI днес да се търгува значително по-евтино от северноморския еталон. Благодарение на сделката на ОПЕК и страните извън картела за съкращаване на добива Brent се закрепи трайно над 50 долара за барел.

Участниците в пакта последните дни говорят все по убедено за необходимостта да се продължи неговото действие и през втората половина на годината. За да се почувства неговия ефект чрез снижаване на световните запаси и предлагането, а балансираният пазар да се стабилизира на по-високо ценово равнище.

Но засега няма яснота и сигуроност, дали това ще се случи.